Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyem, a fost votată miercuri de Parlamentul European reunit la Strasbourg.
Parlamentul a susținut noua componență a Comisiei, cu 370 de voturi „pentru”, 282 „împotrivă” și 36 de abțineri, arată Euronews.
În discursul său, von der Leyen a promis o Comisie axată pe revigorarea economiei stagnante a UE, stimularea competitivității, reducerea birocrației, deblocarea investițiilor și reducerea decalajului de inovare cu Statele Unite și China.
Sprijinul pentru Ucraina, apărarea statelor membre, gestionarea migrației, extinderea, eforturile climatice, reforma bugetară și statul de drept vor fi, de asemenea, printre prioritățile principale ale echipei sale, a promis Ursula von der Leyen.
„Lupta noastră pentru libertate poate arăta diferit față de cea a generațiilor trecute. Dar miza este la fel de mare. Aceste libertăți nu vor veni gratuit. Va însemna să facem alegeri dificile. Va însemna să facem investiții mari în securitatea și prosperitatea noastră. Și, mai presus de toate, va însemna să rămânem uniți și fideli valorilor noastre”, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European.
Numărul de voturi obținut miercuri de noua Comisie este considerabil mai mic față de cele 401 de voturi pe care von der Leyen le avea asigurate în Parlament după realegerea sa din iulie, reflectând o majoritate în scădere, susținută de mai puțini progresiști și mai multe forțe de dreapta, arată sursa citată.
Schimbarea în aritmetica voturilor este probabil urmare a disputelor care au afectat audierile noilor comisari.
Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, impulsionat de Partido Popular (PP) din Spania, a lansat o campanie acerbă împotriva Teresei Ribera (propusă comisar pentru Tranziție curată, justă și competitivă), considerând-o responsabilă pentru răspunsul slab al autorităților în fața inundațiilor din Valencia.
Ribera, care până de curând a fost membră a Cabinetul premierului Pedro Sánchez, a ripostat, argumentând că gestionarea dezastrelor naturale este în primul rând sarcina Guvernului regional, instituție care, în Valencia, se află sub controlul PP.
Între timp, socialiștii și democrații (S&D) și liberalii din Renew Europe au condamnat numirea lui Raffaele Fitto (Coeziune și reforme) ca unul dintre vicepreședinții executivi ai instituție, avertizând că legăturile sale cu Giorgia Meloni din Italia și grupul conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) a echivalat cu o normalizare „periculoasă” a politicii de extremă dreapta.
Socialiștii și liberalii s-au opus, de asemenea, cu fermitate lui Olivér Várhelyi (Sănătate și bunăstare a animalelor) din cauza legăturilor sale strânse cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, și numeroaselor sale controverse, inclusiv un episod în care Várhelyi a fost surprins referindu-se la europarlamentari drept „idioți”.
Noul Executiv european urmează să-şi preia mandatul la începutul lunii decembrie, cu aproximativ cincizeci de zile înainte de învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite.
Sursa foto: Profimedia